Ölandsvete är att av de godaste och mest användbara vetet tycker jag. Har det i bröd, pannkakor, kakor och våfflor. Och i ölandsfrallor såklart!
400 g ölandsvete
260 g vatten
80 g surdegsgrund
1/2 msk salt
Såhär gör du ölandsfrallor:
Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)
När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.
Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt med en degskrapa i så stora bitar du vill ha och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag brukar ta ut 8 små bröd på denna deg. Spruta lite vatten på bröden.
Lägg bakplåtspappret med bröden på stenen/stålet/plåten. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)
Lycka till!
bra-tips-vid-surdegsbak
Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak
Överkurs: forma degen till en limpa och lägg i en jäskorg innan kylen. Därefter, på morgonen vänder du upp och ner på jäskorgen och dela brödet i små frallor. Dekorera med ett fint mönster. Det hör du lättast med ett vasst rakblad.
Vill du heller gör ett bröd av Ölandsvete? Ölandssuris
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabak som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på www.facebook.com/lisassmaskigabak. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!