Jag får ofta frågan hur man gör ett ”enkelt” surdegsbröd. Här har jag steg för steg beskrivit hur jag gör när jag bakar ett bröd på surdeg. Jag tycker om att baka med en hög vätskemängd i brödet men det är enklare att lyckas med ett bröd som har lite mindre vatten. Så jag rekommenderar dig att börja baka efter receptet med 280 g vatten och sedan successivt öka vattenmängden. Brödet blir luftigare och saftigare med mycket vatten. Receptet här kommer därför vara ett levande dokument som ändras för att ständigt förbättras.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka. Det finns även här en Ordlista om du stöter på något ord som du inte hört innan. Har du bakat detta brödet innan och inte behöver använda dig av bilderna så hittar du receptet här: Surdegsbröd – enkelt grundrecept

Hydrering: 70-87,5%

Auotolys: 1-2 timmar
Jäsning: 5h+12 h kyl

Recept

200 g vetemjöl, fullkorn (Jag maler detta själv och har du inte den möjligheten ersätt med ett vetemjöl med fullkorn)

200 g vetemjöl special

280 g – 350g vatten

80 g surdeg (denna ska vara pigg och bubblig. Lägg en liten klick i vatten och den ska flyta) Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt g (ca 1/2 msk)

(lite olja till händerna)

Gör så här:

Viktigt! Se till att din surdegsgrund är bakklar. Det ser du genom att lägga en liten klick av den i ett glas med vatten. Flyter den så är den klar att bakas på. Flyter den inte kan det vara så att:

1. Den har ”peakat” alltså redan bubblat upp en gång och nu är tillbaka ner. Åtgärd: Häll ut allt utom ca två msk och fyll på med ca 2 dl mjöl och 1, 5 dl vatten. Vänta 4-8 timmar. Beror på hur tjock surdegsgrunden är och hur varmt den står.

2. Du har en surdeg som av någon anledning är trött eller gammal Åtgärd: Häll ut allt utom ca två msk och fyll på med ca 2 dl mjöl och 1, 5 dl vatten. Vänta 4-8 timmar. Beror på hur tjock surdegsgrunden är och hur varmt den står.

3. Surdegen har inte hunnit växa färdigt. Åtgärd: Avvakta några timmar till.

Ta fram en bra bunke eller tråg att baka i.

Blanda vetemjöl special och vatten

Rör runt hastigt.

Tillsätt resten av mjölet.

Låt stå 1-2 h.

Nu har det bildats gluten och degen är segare än innan.

Tillsätt surdeg och salt.

och blanda i hop dem.

Blanda degen några minuter genom att dra ut kanterna och sträck degen flera gånger.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar.

Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen…

…genom att dra ut degen och sedan vika över den.

Mjöla bakbordet.

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan.

Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men så pass ordentligt att du får en spänd yta.

Låt degen vila på bakbordet 1/2- 1 h. Se till att det är ordentligt med mjöl under så slipper du att brödet fastnar i bordet.

Nu är det dags att forma brödet. Det viktigt att ytan på brödet blir ordentligt spänstigt. Detta för att du ska få ett fint bröd med ett fint snitt. Vänd brödet om så att du har ytan som du spände tidigare nedåt. Och nu viker du igen, precis som tidigare men nu viker du flera gånger. Dra ut degen och vik in mot mitten ca 10 gånger, tills ytan känns spänd men innan den spricker.

Lägg brödet i en jäskorg med den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt brödet jäsa 1-2 timmar. Beroende på hur väl det jäst innan. Låt jäsa under natten i kylen.

Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. Sätt samtidigt in en plåt så den hinner bli riktigt varm och ett mindre kärl på botten av ugnen som du kan hälla lite vatten i för att få ånga i ungen.

Vänd jäskorgen/bunken upp och ner på en bakspade eller ett bakplåtspapper.

Snitta brödet med ett rakblad eller en riktigt vass kniv.

För försiktigt över brödet på plåten utan att bränna dig och sätt in brödet i ugnen. Häll direkt på vatten i kärlet och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk temperaturen till 250 grader.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

Bra tips vid surdegsbak

Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är dels att se till att ha en bubblig, fin surdeg. Är surdegen trött eller död så blir det inget bra bröd oavsett hur många andra rätt du gör. Det andra tipset är att inte knåda brödet utan att börja bakningen med att blanda vatten och mjöl och låta detta vila en timme eller två. Då blidas det gluten i degen Det är också viktigt att du har en väljäst deg.

Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa, längre än när du använder jäst. Oavsett vad som står i receptet om tid ska degen jäsa till den har expanderat och upp mot dubbla storleken. Hur stor den blir är beroende på vilken deg du gör. Det är svårt att säga innan hur lång tid det tar. Det har med flera saker att göra t.ex. att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har. Lång jästid innebär att du får ett aromrikt och hälsosamt bröd. Men jäser det för länge så flyter det lätt ut på plåten och blir lite svårare att snitta.

Jag bakar oftast med mjöl som jag själv malt och olika mjölsorter tar upp olika mycket vatten. Det spelar även in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen och även här kan du därför inte lita blint på vad som står i receptet. Här behöver du känna dig fram. Du kan tillsätta 2/ 3 av mjölet direkt och sedan lite i taget tills degen går ihop fint. Den ska vara lite lös men ändå hålla ihop. Degen kommer förändras i struktur under tiden som den knådas och när du under jäsningen viker, så luras inte till att hälla i mer mjöl.

Ibland knådar jag för hand och ibland använder jag hushållsassistent för att knåda degen. Jag brukar knåda ca 5 minuter och låta degen vila 10 minuter och sedan knåda lite till, ett par minuter.

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg. Vill du att degen ska jäsa snabbt gör den det bra i lite högre temperatur än rumstemperatur, ca 25-28 grader. Om du ställer degbunken i ugnen och bara sätter på lampan brukar det bli ett bra jäsställe. Ta ut bunken innan du sätter på ugnen! Om du vill ha en lång jästid låter du degen jäsa i kylen.

Några gånger under jästiden så viker du degen fyra gånger ett kvarts varv. Detta finns på film om du följer länken nedan. Använd gärna några matskedar olja i bunken när du viker degen så blir det smidigare.

Ugnen sätter du på  250-270 grader i god tid innan brödet ska in. Ställ en behållare med kokande vatten i ugnen innan du ställer in brödet så tillför du fukt till brödet. Du ska ha en så het och fuktig ugn som möjligt. Tycker du sedan att brödet får för mycket färg så sänker du temperaturen. Grädda tills brödet har en innertemperatur på ca 96-98 grader. Det tar ca 35- 60 minuter beroende på storlek på brödet.

Hur du sätter till en surdeggrund hittar du här:surdegsgrund

På mitt Instagramkonto hittar du filmer som kan hjälpa dig med ditt surdegsbak: lisassmaskigabak