Surdegsbröd

Solrosbröd

Ett solrosbröd med sommarkänsla. Perfekt att ha med på utflykten eller på buffébordet som brytbröd.

Recept

400 g siktat ljust dinkelmjöl eller ölandsvete

300 g vatten

80 g surdegsgrund

1/2 msk salt

1 näve solrosfrö

Så här gör du solrosbröd

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Använd en rundformad bunke. Låt jäsa till dubbel storlek, det brukar ta mellan 4-6 h beroende på hur varmt det är i rummet. Vik degen 3 gånger med jämna mellanrum under den första 1,5 timmen. Tillsätt solrosfröna vid vikningen .

När degen jäst klart ställer in bunken i kylen. Låt dem vila under natten (eller motsvarande tid)

Nu det är dags att grädda bullarna. Sätt ugnen på 225 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.

Lossa degens kanter försiktigt och vänd sedan bunken upp och ner på ett bakplåtspapper. Dela degen som på bilden ovan. Strö lite solrosfrön i mitten. Grädda tills de har en innertemperatur på 96-98 grader. (ca 15 minuter)

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabak.se som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på www.facebook.com/lisassmaskigabak.se. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!

Du kanske också gillar…