Surdegsbröd

Havrebitar på surdeg

Havrebitar på surdeg

Alla i familjen älskade dessa havrebitar på surdeg! Går utmärkt att göra på havregrynsgröt också men då får du ta mindre vatten i degen.

340 g vetemjöl

50 havregryn

300 g vatten

80 g surdeg

1/2 msk salt.

Havregryn till tripping

Såhär gör du havrebitar på surdeg.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)

När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.

Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt med en degskrapa i så stora bitar du vill ha och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag brukar ta ut 8 små bröd på denna deg. Spruta lite vatten på bröden.

Lägg bakplåtspappret med bröden på stenen/stålet/plåten. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)

Lycka till!

bra-tips-vid-surdegsbak

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig www.instagram.com/lisassmaskigabak. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.Har du testat detta smaskiga recept? Snabbaste surdegsbaugetterna

Du kanske också gillar…