Surdegsbröd

Snabbaste surdegsbaugetterna

På vardagarna ska det gå snabbt men avkall på nybakat bröd vill jag inte göra. Då passar snabbaste surdegsbaugetterna perfekt att göra!

4 långa baugetter

300 g kallt vatten (ljummet om det är vinter)

400 g vetemjöl special

160 g pigg surdeg (200 g om den är slö)

1 msk salt

Lite olja till bunken/lådan

Såhär gör du snabbaste surdegsbaugetterna:

Blanda alla ingredienser och kör 30 minuter i en hushållsassistent.

Lägg degen i en oljad plastbunke/låda med lock.

Om du har timer på din ugn så ställ den en timme innan du ska baka, morgonen efter. 270-300 grader.

Låt bunken stå i rumstemperatur över natten. Är det vinter så ställ bunken på ett varmt ställe och är det en varm sommarkväll så ställ bunken i kallt vatten.

På morgonen vänder du upp och ner på bunken och skär försiktigt ut fyra baugetter. Var varsam och knåda absolut inte degen. Du vill bevara luften/gasen.

Använd gärna en baugetteplåt om du har annars går det bra men en vanlig plåt.

Grädda tills de fått ordentligt med färg i föruppvärmd (ca en timme). ugn, 270-300 grader. Baugetter tycker jag ska ha en mörk, tydlig skorpa. Spruta in vatten i ugnen med tex en blommspruta med jämna mellanrum.

———————————————–Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig www.instagram.com/lisassmaskigabak. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.Har du testat detta smaskiga recept? Supersnabba kladdkakan

Du kanske också gillar…