Surdegsbröd

Black and White bread

Visst, är det häftigt? Ett bröd, färgat av kol. Tänk på halloweenfesten eller bara till en vanlig helgfrukost. Testa dig fram med olika mönster. Detta recept ger dig två bröd. Du gör de olika degarna i olika bunkar och blanda ihop dem på slutet.

Recept – vit deg

400 g vetemjöl special

300 g vatten

80 g surdeg

1/2 msk salt

Recept- svart deg

400 g vetemjöl special

300 g vatten

80 g surdeg

1/2 msk salt

1 msk aktivt kol i fint pulver

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

Ta fram två bukar och gör två likadana degar med enda skillnaden att du har kol i den ena.

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Börja med att låta degen vila en timme. Vik degen sedan ca tre-fyra gånger under jäsningens första med ca 30 minuters mellanrum.

Häll ut degarna försiktigt på bakbordet. Blanda försiktigt ihop de dem och dela i två delar. Vik in kanterna mot mitten så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan bröden om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödens nedre kant för att forma dem runda och fina. Tänk på att hela tiden hantera bröden försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.

Lägg bröden i varsin jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga bröden på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.

Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.

När det är dags att grädda bröden, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan de ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)

Grädda ett i taget och precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.

Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

Du kanske också gillar…