Surdegsbröd

Dinkelfrallor

Ljusa och luftiga småbröd. Dinkelmjölet tillför smak och näring och frallorna går att variera i det oändliga med olika fröer och nötter.

200 g vetemjöl

200 g ljust dinkelmjöl

300 g vatten

1/2 msk salt

80 g surdeg

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)

När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.

Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt med en degskrapa i så stora bitar du vill ha och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag brukar ta ut 8 små bröd på denna deg. Spruta lite vatten på bröden.

Lägg bakplåtspappret med bröden på stenen/stålet/plåten. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)

Lycka till!

bra-tips-vid-surdegsbak

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…

5 kommentarer

 1. Pia Vahlstroöm säger:

  Hej!
  Degen blev väldigt lös, ska den vara så?

  1. Lisa säger:

   Hej Pia. Olika mjöler suger upp olika mängd vatten och därför kan det skilja en hel del. Degen ska absolut inte vara fast men svårt att veta hur lös din deg är. Tillför försiktigt lite mjöl i taget till du känner att degen går att hantera. Sedan blir degen starkare efter vikningarna. Lycka till. 🙂

   1. Pia Vahlström säger:

    Tack!
    Blev bröd men lite kompakta.
    Har gjort frukostfrallor nu och de blev super👍🏼
    Tack för fina recept.

    1. Lisa säger:

     Vad härligt att höra! Ofta när jag får kompakta bröd så är brödet lite underjäst. Händer oftare på vintern när det är lite kallare och jag får ha lite längre jästid. 😊

  2. Lisa säger:

   Du kan skicka mig en liten film på instagram på din deg så kan jag se om den är för lös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *