Grundrecept, Surdegsbröd, Vetebröd

Surdegsgrund, så här gör du.

Surdegsgrund som är dubblerad

Det började med en surdegsgrund…. Jag har fördelen att ha ett surdegsproffs i familjen. Min bror gör fantastiska bröd. Han har bakat och försett släkten med surdegsbröd och det är han som fått med mig i surdegens underbara värld.

Att tänka på innan: När du bakat ett bröd sparar du lite surdeg i din burk och fyller på med mer vatten och mjöl. Då har du en surdeg som du kan förvara i din kyl och bara ”mata” när det är dags för bak.

Dag 1

Först blandar du 1 dl ekologiskt mjöl med 1/2 dl vatten i en burk med lock. Låt stå i på en plats som håller en temperatur strax över rumsvärme, t.ex. över kylen eller vid spisen.

Dag 2

Öppna burken och rör runt.

Dag 3

Öppna burken ytterligare en gång och rör runt.

Dag 4

Till sist öppnar du burken och rör runt. Häll ut surdegsgrunden men spara det som blir kvar i botten  och på kanterna. Fyll på med 1 dl ekologiskt mjöl och 1/2 dl vatten.

Dag 5

Om den nu är bubblig och dubblerats är den klar! Annars ställ burken på ett varmare ställe så kommer den igång.

Och för att se om du har fått en pigg surdegsgrund så tar du en liten klick och lägger i ett glas med vatten. Flyter den upp till ytan är den perfekt! Tänk på att det kan ta flera veckor innan surdegsgrunden är så pass mogen att du blir riktigt nöjd med dina bak.

Surdegsgrund förvaras i kyl och innan du ska bakar så häll av så mycket surdeg att du bara har någon matsked kvar i burken. Tillsätt 1 dl ekologiskt mjöl och 1/2 dl vatten. Låt stå 4-6 timmar i rumstemperatur och den är bakklar när den dubblerats i storlek.

När du har en pigg surdegsgrund så går du vidare och bakar ditt surdegsbröd. Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder

Tips om surdegsgrunden inte kommer igång ordentligt:

-Gör om hela processen igen, tills den är klar. Den kommer att bli klar!

-Ställ den på ett varmt ställe

Fusktips:

– Tillsätt lite honung.

– Tillsätt lite rivet äpple.

Nu är det bara till att bestämma vad du vill baka på din surdeg!

Jag köper mycket av mitt mjöl på Svensk eko marknad. http://sem.e0.se/

Du kanske också gillar…