Surdegsbröd

Pizzabullar på surdeg

Så praktiskt och gott att ha en gäng pizzabullar i frysen. När dottern kommer hem med kompisar efter skolan är det bara för dem att värma dem i mikron. Servera med en god grönsallad eller gör en egen pizzasallad till.


Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder 

Recept

400 g vetemjöl special

250 g vatten

130 g surdegsgrund

2 msk olivolja

1/2 msk salt

 

Fyllning

Det du tycker om, till exempel ost, tomatsås, salami, skinka, svamp, soltorkade tomater, oregano.

Gör så här:

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)

Sätt ugnen på 250 grader.

Platta ut en bulle och lägg på en klick med fyllning. Nyp ihop igen så att ingen fyllning kan rinna ut. Forma bullarna genom att rundriva dem och lägg dem i en smord muffinsform eller på en plåt med bakplåtspapper

Lägg på ett par skivor ost och sätt in i ugnen, grädda tills bullarna har fått fin färg. Du kan lätt känna om de är klara genom att vända på en bulle och knacka på undersidan. Låter det ”ihåligt” är de klara.

Testa dig fram med olika fyllningar för att alla i familjen ska få sin favorit!

Du kanske också gillar…