Surdegsbröd

Mörkt bröd med kaffe

Mörkt bröd med kaffe

Mycket smak, grova, nyttiga mjöler. Älskar extra mycket att bryta av med ett ”mörkt bröd med kaffe” om jag haft en period där jag bakat mycket ljusa bröd.

200 gram fullkornsmjöl på vete.

200 gram fullkornsmjöl på råg.

280 g kallt kaffe

100 g surdeg

1/2 msk salt

2/3 dl honung

Såhär gör du mörkt bröd med kaffe:

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.

Låt stå 5-6h. Beroende på hur varmt det är i rummet. En varm sommardag behöver degen inte jäsa lika länge som en kall vinterdag.

Forma till ett bröd och lägg i en jäskorg med en mjölad handduk i.

Stäl in i kyle över natten.

Ställ ugnen på 250 grader minst 40 min innan brödet ska gräddas.

Skjäpt ut brödet på ett bakplåtspapper och pudra över mjöl.

Sätt in i ugnen och grädda tills brödet uppnått 98 grader.

Låt svalna någon timme innan du skär i den.

Surdegsgrund, så här gör du.

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig www.instagram.com/lisassmaskigabak. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.

Du kanske också gillar…