Vetebröd

Släta bullar

Släta bullar

Släta bullar, perfekt att ha dem i frysen. Passar till allt! Fikat, utflykten, mellanmålet. Fyll dem med grädde och mandelmassa och så vips har du en semla! Eller pensla med smält smör och strösocker, så får du en sockerbulle.

Deg

75 g smör

5 dl mjölk, rundvarm

1 dl socker

12-14 dl vetemjöl special

1 tsk salt

1 tsk hel kardemumma

50 g jäst

Så här gör du släta bullar:

Ta först fram smöret till degen och fyllningen så att det hinner mjukna.

Blanda smör, socker, salt och kardemumma i assistenten. Häll på den kalla mjölken (blandad med jästen om du använder färsk jäst) och därefter 6 dl av mjölet (som du blandat ihop med jästen om du använder torrjäst). Därefter tillsätter du ytterligare cirka 5 dl mjöl, lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken, den ska vara lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och fin, ca 15 min. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Dela degen i mindre delar, ca 60 gram per bulle. Eller den storlek du själv vill ha.

Sätt ugnen på 225 grader

Låt bullarna jäsa 30 min, gärna någonstans där det är lite varmare än rumstemperatur (ca 30 grader).

Pensla dem med ett uppvisat ägg och strö ev. över pärlsocker.

In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Men se upp! Brända bullar är inte kul.

Är du sugen på bullar med fyllning? Testa Solskensbullar

Du kanske också gillar…