Vetebröd

Solskensbullar

Återigen har vi ett bakverk med många namn. Solskensbullar, vaniljbullar, krämbullar. Ja det finns säkert ännu fler namn på denna goda, mjuka, sockriga bulle.

Deg

75 g smör

5 dl mjölk, rundvarm

1 dl socker

12-14 dl vetemjöl special

1 tsk salt

1 tsk hel kardemumma

50 g jäst

Vaniljfyllning

3 st äggulor

1/2 dl socker

4 msk maizenamjöl

1 dl grädde

1,5 dl mjölk

1 msk smör

1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt

Så här gör du Solskensbullar:

Vispa ägg och socker på pösigt.

Blanda mjölk, grädde, vanilj och salt. Koka upp och skruva därefter ner plattan så det sjuder.

Vispa i äggsmeten i gräddmjölken och låt det fortsätta skjuda tills krämen tjocknar. Avsluta med två klickar smör.

Pensling

Ägg

socker

Nu till solskensbullarna. Ta först fram smöret till degen och fyllningen så att det hinner mjukna.

Blanda smör, socker, salt och kardemumma i assistenten. Häll på mjölken (blandad med jästen om du använder färsk jäst) och därefter 6 dl av mjölet. Därefter tillsätter du ytterligare cirka 5 dl mjöl, lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken, den ska vara lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och fin, ca 15-20 min. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket.

Under tiden blandar du ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Dela degen i små bollar. Jag brukar köra med ca 60 g till varje bulle. Blir två plåtar.

Sätt ugnen på 225 grader

Låt jäsa 30 min, gärna någonstans där det är lite varmare än rumstemperatur.

Tryck ett djupt hål i varje bulle med tummen om fyll med vaniljkräm. Det går lättast att spritsa i krämen. Pensla dem med ett uppvisat ägg och strö över socker.

In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Om bloggen

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig www.instagram.com/lisassmaskigabak. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.

Vill du baka något annat är solskensbullar så testa dessa goda Kanelbullar

Du kanske också gillar…