Vetebröd

Björnbärsbullar

Efter jag fått smaka min mans hemkokta björbärsmarmelad var jag helt såld. Jag bakar med den, har den i yoghurten och på ostbrickan. Så varför inte trycka ner den i bullarna också? Jag behöver väl knappt berätta att det blev fantastiskt?

Bra att veta innan:

Jag har hushållsassistenten till hjälp för att arbeta degen, gärna upp mot en halvtimma.

Smöret ska vara fast när du tillsätter det. Låt det få mjukna och blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer.

Ca 50 bullar

Deg

150 g smör

1 dl socker

1 tsk salt

1 tsk hel kardemumma

14 dl vetemjöl special

50 g torrjäst

5 dl mjölk

Till fyllningen

150 g smör

2 dl björnbärssylt

2 dl mald mandel (mandelmjöl går bra)

Pensling

Ägg

Ev socker

Ta fram smöret till fyllningen så att det hinner mjukna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda smör, socker, salt och kardemumma i assistenten. Häll på den kalla mjölken och därefter 6 dl av mjölet som du blandat ihop med jästen innan du tillsätter blandningen. Därefter tillsätter du lite i taget 5 dl till. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken utan den ska vara lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och fin, ca 10 min. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Dela degen i tre delar och låt vila i 10 minuter.

Kavla ut en del till en fyrkant. Vik in kanterna för att få fyrkanten så jämn som möjligt. Bre på smör och sylt, strö över mandel. Snåla inte! Här finns inget utrymme för nyttigheter. Bättre att äta en god bulle än två torra. Släng till sist på två nypor salt

Rulla ihop till en längd. Försök att få den så jämn som möjligt om du vill ha ungefär lika stora bullar. Det underlättar om du fick till en fyrkantig deg när du kavlade.

Gör likadant med alla tre degdelar.

Skär längden i 2 cm tjocka bitar. Använd gärna en linjal.

Snurra dem på mitten om du vill ha den formen som är på bilden. Annars kan du forma dem hur du vill.

Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa 30 min.

Pensla dem med ett uppvisat ägg.

In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Men se upp! Brända bullar är inte kul.

Vill du ha extra glansiga bullar så kokar du upp lika delar socker och vatten och penslar bullarna med.

Häll upp ett glas mjölk och ät dem direkt från plåten!

Du kanske också gillar…