Praliner

Praliner – vaniljpannacotta och körsbärsgele

Det är jätteroligt att göra praliner! Tänk att få ta sina favoritsmaker och slå in dessa i en liten chokladförpackning. Det är precis vad en pralin är. Här med en len och mild vaniljpannacottan tillsammans men en söt och smakrik hemmagjord körsbärsgele från sommarens bär.

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Jag har en silikonform till pralinerna och skriver receptet utifrån det. Har du ingen sådan form så kan du använda ischokladformar. Lite pilligare men det går. Temperera Choklad

Dessa praliner har jag gjort ett mönster på. Det har jag fått till genom att stänka lite vit choklad över formen och låta stela innan jag började fylla på med mörk choklad. (Tog en droppe röd färgpasta i en del av den vita chokladen)

Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.

Recept:

24 praliner

150 g mörk choklad

Vanilj pannacotta

1 dl grädde

1 tsk gelantinpulver

1 msk socker

Körsbärsgele

1 dl körsbärssaft

1 tsk gelantinpulver

Temperera chokladen.

Gör så här:

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa.

Nu ska chokladen stela och under tiden gör du fyllningen.

Vaniljpannacottan gör du genom att koka upp grädden tillsammans med sockret. Häll i gelatinet i grädden efter instruktion på förpackningen

Körsbärsgelen gör du sedan genom att koka upp saften och sedan tillsätta gelantinpulver enligt instruktion på förpackningen.

Låt bägge fyllningarna stelna så pass mycket att de är spritsbara.

Spritsa ut fyllningen i formen och lämna någon millimeter upp till kanten på hålen. Först pannacottan, låt stelna något och sedan gelen.

Låt stelna.

Häll över resten av chokladen och skrapa igen över formen.

Låt stelna i kylskåpet och förvara dem sedan lite svalare än rumstemperatur. (ca 18 grader) De blir inte förstörda i kylen men de blir lätt matta och lite gråa i färgen. Likaså kan de smälta i rumstemperatur och hållbarheten blir kortare där.

Vänd formen upp och ner. Om temperering nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen.

Varför inte göra en hel ask med olika smaker?

Praliner – Apelsintryffel

Praliner – hasselnöt

Praliner – mintPraliner – trippel chocolate ganache

 

Du kanske också gillar…