Grundrecept, Vetebröd

Vetedeg för söta bröd

IMG_20180820_121117.jpg

En perfekt bulldeg kan du använda till mycket. Jag bakar med ett proteinrikt, ekologiskt vetemjöl och använder fast smör istället för smält.

Bra att veta innan:

Smöret ska vara fast när du tillsätter det. Låt det få mjukna och blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer.

Deg till ca 50 bullar

150g rumsvarmt smör

1dl socker

1tsk salt

1tsk hel kardemumma

Ca 14 dl vetemjöl special

50g färsk jäst eller 14 g torrjäst

5dl rumsvarm mjölk (20-25 grader)

Blanda rumsvarmt, mjukt smör med socker, salt och kardemumma i assistenten eller i en bunke. Häll på mjölken och därefter 6 dl av mjölet som du blandat ihop med jästen innan du tillsätter blandningen. Därefter tillsätter du lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken utan den ska vara lite klibbig. Spara lite mjöl till urvalet om det skulle behövas.

Nu knådar du eller assistente  degen tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och fin, ca 10 min. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Nu kan du göra bullar, flätor, snäckor eller vad du önskar. På bloggen hittar du flera smaskiga recept som har denna deg som grund.

Låt jäsa ytterligare en gång på plåten innan gräddning.

Lycka till och kommentera gärna vad du bakade av denna deg!

Du kanske också gillar…