Vetebröd

Lussekatter de lux

Lussekatter är verkligen jättegott! Men lussekatter de lux med massa söt, smörig mandelfyllaning är godare. Som en blandning av en lussekatt och wienerbröd, ungefär.

Bra att veta innan

Smöret ska vara mjukt men fast när du tillsätter det. Om det blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer.

Jag har hushållsassistenten till hjälp för att arbeta degen.


Bulldeg

50 g rumstempererat smör

2,5 dl rumstempererad mjölk

1 dl socker

0,5 tsk salt

9 dl vetemjöl special

 50 g färsk jäst

2 pkt saffran

1 ägg eller sockerlag till pensling

Fyllning

150 g rumstempererat smör

1,5 dl socker

1 dl mandelmjöl

1 äggula

en nypa salt

Gör så här: 

Bland ut saffran med en matsked sprit. (Gör gärna detta några dagar innan). Går också att hälla i saffranet direkt i degen.

Ta först fram smöret till degen så det hinner mjukna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda jäst, socker, saffran och mjölken och därefter 8 dl av mjölet.

Tillsätt smör och salt.

 Kör 10-15 minuter i maskin. Degen ska precis lossa från kanterna i bunken och är färdig när degen är spänstig och du kan dra försiktigt i den utan att den spricker.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Dela degen i ca sexton delar och låt dem vila i 10-30 minuter.

Under tiden degen vilar gör du fyllningen genom att blanda i hop alla ingredienser.

När degen vilat kavlar du ut den och brer på fyllningen. Därefter rullar du i hop degen. Rulla från ena sidan fram till mitten och därefter rullar du från motsatt sida.

Låt jäsa ca 1 timme gärna någonstans där det är lite varmare än rumstemperatur (ca 25-30 grader). I ugnen med bara lampan tänd och en skål ljummet vatten fungera bra. Lussekatterna ska bli dubbelt så stora. Det kan ta olika lång tid. Du känner att jäsningen är klar när degen åker upp igen efter du petat på den.

Pensla dem med ett uppvisat ägg.

In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Du kanske också gillar…