Bakelser, Vetebröd

Godaste semlan

Detta är den godaste semlan jag vet och jag bakar alltid på detta receptet när jag ska göra traditionella, fluffiga, saftiga semlor.

Bra att tänka på innan du börjar: Jag tycker det är bäst att baka med rumsvarma ingredienser. Är de för kalla så tar det lång tid innan jäsningen kommer igång och varm degvätska och smält smör ger inte lika fluffiga och saftiga bullar. Sedan är det lätt att få degvätskan för varmt, då dör jästen.

Bulldeg:

100 g rumsvarmt, fast smör

2,5 dl mjölk

1,5 dl socker

1/2 tsk salt

Ca 9-10 dl vetemjöl special

50 g färsk jäst

1+1 ägg

Fyllning:

3 dl ekologisk vispgrädde

Mandelmassa, helst hemmagjord. Här är ett bra recept på Mandelmassa

Florsocker

Alla ingredienser ska vara rumsvarma. Blanda mjölk med jäst och tillsätt smör, socker, salt och kardemumma i en assistent. Häll i mjölet, lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska precis lossa från kanterna i bunken utan den ska vara lite klibbig. Spara lite mjöl till utbaket om det skulle behövas.

Kör assistenten i ca 20 min. Degen ska vara mjuk, blank och du ska kunna se ett glutenfönster när du drar försiktigt i degen. Av vetemjöl special får du ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket. Om du har svårt att få degen att jäsa, söt den i ugnen med lampan på.

Sätt ugnen på 225 grader.

Rulla fina bullar och låt jäsa ytterligare en gång, till dubbel storlek, ca 30 min på plåten innan gräddning.

Grädda 10-15 minuter. Låt dem inte få för mycket färg, då blir de lätt torra. Pensla med vispat ägg några minuter innan de är klara och grädda igen.

Låt dem svalna under dubbla handdukar och skär därefter bort locket på bullen.

Gröp ur lite av innehållet i bullen och blanda med mandelmassa och lite av den vispade grädden. Därefter fyller du hålet med röran.

Klicka på grädde, på med locket och pudra lite florsocker över semlan.

Koka ett riktigt gott Kokkaffe till semlorna!

Du kanske också gillar…