Vetebröd

Enkla kanelbullar

Kanelbullar

Kanelbullar är något speciellt, vi är många som har fina minne till denna bullen. Min farmors kanelbullar är en del av min barndom och jag minns tydligt när hon stod i köket och bakade bullar. Det är inte alltid jag har tiden att lägga i köket och då är dessa supergoda enkla kanelbullar perfekta.

Deg

75 g mjukt smör

5 dl mjölk, rumsvarm

1 dl socker

12-14 dl vetemjöl special

1 tsk salt

1 tsk hel kardemumma

50 g jäst

Fyllning

200 g smör

4msk kanel

2 dl socker

2 krm tsk salt

Ägg och pärlsocker

Såhär gör du enkla kanelbullar

Ta först fram smöret till degen och fyllningen så att det hinner mjukna.

Häll upp mjölken i bunken och blanda ut jästen där i. Tillsätt sedan smör, mjölk, socker, salt och kardemumma och blanda runt. Därefter tillsätter du mjölet, lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken, den ska vara lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och stark, ca 15-20 min. Av vetemjöl special blir degen starkare och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du. Dela degen och rulla bollar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt bullarna jäsa 30 min.

Gör ett hål i varje bulle. Jag brukar använda handtaget på en kavel men det går även bra med fingret. Tänk på att göra hålet så djupt du kan. Klicka i kanelfyllningen. Pensla över bullen med ett uppvisat ägg och strö över pärlsocker.

In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Men se upp! Brända bullar är inte kul.

Är du sugen på bullar med vaniljfyllning? Testa Solskensbullar

Du kanske också gillar…