Mormors födelsedagstårta blev detta året en tårta med björnbär och vit choklad. Och pimpad med rosa och glitter. För det älskar min mormor.
Ca 8 bitar
En sats tårtbotten. Detta tycker jag är den bästa: Världens bästa tårtbotten
Lager 1 Ganasch på vit choklad
1 dl vit choklad (hackad eller drops)
1 dl grädde
Lager 2 Björnbärsröra
2 dl grädde
2 msk björnbärssylt
1 tsk citronsaft
1 dl björnbär
På toppen Vispad björnbörspanacotta
3 dl grädde
2/3 dl björnbärspure. Mosa ca 2 dl björnbär
2st gelantinblad
Dekorera
2 dl grädde
100 g vit choklad (av detta gjorde jag fjärilar. Du ritar först på ett bakplåtspapper och sedan spritsar i mönstret med vit choklad. Låt stelna i t.ex. en upp och nervänd baguette-plåt. Chokladen som blir över spritsar du ut över en av bottnarna. )
Björnbär
Ätbart glitter
Såhär gör du tårta med björnbär och vit choklad:
Dela tårtbotten i tre lager.
Gör de olika fyllningarna
Ganasche på vit choklad
Värm försiktigt grädden i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen och låt den stelna. Ställ in i kylen och låt fyllningen bli riktigt kall. Över natten i kyl eller någon timme i frysen (se bara till att den inte fryser.) När den är kall vispa till ett fluff. Bre över första tårtbotten.
Björnbärsröra
Mosa björnbären och blanda ut med sylten. Bre hälften av detta på andra tårtbotten. Vispa grädden och vänd ned resen av björnbärsröran. Bre över samma tårtbotten.
Vispad björnbärspannacotta
Lägg gelantinbladen i vatten tills de blivit mjuka. Värm grädden försiktigt och vispa ner gelantinbladen. Se till att det löser sig ordentligt. Tillsätt björbärspurén och ställ i kylen tills den är riktigt kall. Vispa därefter pannacottan fluffig. Tycker du att den blir för hård kan du tillsätta lite ovispad grädde när du vispar. lägg fyllningen i en sprits.
Dekorera
Spackla sidorna på tårtan med grädde och se till att den är ordentligt täckt.
Spritsa björbärspanacottan i ett fint mönster.
Dekorera med fjärilar, björnbär och glitter.
Lycka till!