Surdegsbröd, Vetebröd

Kanelbullar med råsocker, fullkorn och surdeg

Dessa rustika, smakrika kanelbullar känns äkta och naturliga. Till bullarna på bilden har jag använt vårt egna malda vetemjöl, ett siktat fullkornsvetemjöl. Mycket gott! Ta ditt favoritmjöl till bullarna men tänk på att köpa ett färskt mjöl när du handlar i din butik.

Bra att veta innan:

Jag har hushållsassistenten till hjälp för att arbeta degen, gärna upp mot en halvtimma.

Smöret ska vara fast när du tillsätter det. Låt det få mjukna och blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer.

Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa. Det är omöjligt att säga innan hur lång tid det tar. Det har att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har men flera andra faktorer kan också påverka. .

Jag bakar oftast på mjöl som jag själv malt och olika mjöler tar upp olika mycket vatten. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen. Här behöver du känna dig fram.

Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är att se till att ha en bubblig fin surdeg samt att vika brödet under jäsningen

Deg till ca 25 bullar

75 g smör

1/2 dl råsocker

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk hel kardemumma som du stöter i en mortel.

Ca 6 dl mjöl

50 g surdeg

2 1/2 dl mjölk

Fyllning 

100 g smör

3 msk kanel

1 dl råsocker

 

 

Blanda smör, socker, salt och kardemumma i assistenten. Häll på den kalla mjölken och surdegen. Därefter tillsätter du lite mjöl i taget tills du har en fin deg, den ska vara lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat. Ungefär 10 minuter i maskinen ska degen knådas.

Låt degen jäsa länge, gärna 4 timmar. En gång i timmen viker du degen i bunken. Dra upp en bit av degen i kanten och vik in mot mitten. Gör likadant runt hela degen, fyra vikningar.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Kavla ut degen till en fyrkant. Bre på smör och strö över råsocker och kanel.

Vik övre delen mot dig 2/3 och sedan nedre delen över så att ingen fyllning syns. Kavla ut degen till ca 1 cm tjock. Nu skär du långa remsor av degen ca 0,5-1 cm tjocka. Sedan snurrar du längden som ett nystan. Vill du ha större bullar använder du två längder.

Låt jäsa en timme på plåten.

Pensla med uppvisat ägg och strö på lite råsocker.

Grädda i ugnen 10-15 minuter på 225 grader.

Vill du ha lite extra glansiga bullar kokar du upp 1/2 dl vatten med en 1/2 dl socker och pensla bullarna efter gräddning.

Vill du testa en annan, supergod fyllning? Testa Björnbärsbullar

Du kanske också gillar…