Surdegsbröd

Stort julbröd med russin och glögg

Julbrödens julbröd kommer här! Mäktigt stort med smak och doft av julens kryddor.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du bakar.

Recept på ett stort julbröd
Fördeg

150 g surdeg

150 g grovt rågmjöl

150 g vatten
Bröddeg

450 g fördeg

2 dl russin

250 glögg

250 svagdricka eller glögg

200 g rågmjöl, gärna fullkorn

350 g vetemjöl special

20 g rapsolja

1 msk salt

1 tsk mald nejlika

Gör så här:
Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit något i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).

Lägg samtidigt russinen i en skål och häll på glöggen så det täcker russinen.
Deg

Koka upp resten av glöggen (och svagdrickan) och häll kokande över rågmjölet.

Blanda sedan i fördegen tillsammans med alla ingredienser (2/3 av vetemjölet i en hushållsassistent.)

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Knåda i maskinen ca 10 min

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.

Vik degen en gång i timmen.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till ett runt bröd.

Lägg brödet i en rund korg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.

Sätt ugnen på 250-270 grader beroende på hur högt din ugn kan gå och placera samtidigt en gjutjärnsgryta i ugnen.

Stjälp upp brödet i en gjutjärnsgrytan och sätt in i ugnen igen.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på minst 96-98 grader. (ca 50-60 minuter)

Skaffa en riktigt god julost och skär i tjocka skivor till brödet!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…