Dessa surdegsbaguetter är enkla att göra. Du behöver inte forma dem speciellt mycket och du får dem rykande färska till frukost.
800 g vetemjöl special
460 g vatten
160 g surdeg
1msk salt
Såhär gör du enkla surdegsbaguetter
Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in, temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.
Snurra dem mycket försiktig några varv och lägg upp dem på en baguetteplåt om du har det. Annars använd dig av en vanlig plåt.
Efter ca 2-3 minuter öppna ugnen och smitta baugetterna längsgående.
Testa även dessa goda Superenkla surdegsfrallor