Surdegsbröd

Enkla surdegsbaguetter

Dessa surdegsbaguetter är enkla att göra. Du behöver inte forma dem speciellt mycket och du får dem rykande färska till frukost.

Surdegsbaguetter

800 g vetemjöl special

460 g vatten

160 g surdeg

1msk salt

Såhär gör du enkla surdegsbaguetter

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in, temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.

Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt
degen längsgående så du får ut fyra st långa baguetter.

Snurra dem mycket försiktig några varv och lägg upp dem på en baguetteplåt om du har det. Annars använd dig av en vanlig plåt.

Ställ plåten i ugnen (på stenen/stålet om du har det.)

Efter ca 2-3 minuter öppna ugnen och smitta baugetterna längsgående.

Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)

Testa även dessa goda Superenkla surdegsfrallor

Du kanske också gillar…