Surdegsbröd

Glutenfritt surdegsbröd

Mitt första surdegsbröd som är glutenfritt. Jag visste inte ens hur det skulle smaka. Jag tycker att det blev bra och min treåring tyckte det var godare än bröd med vetemjöl. Det får bli fler glutenfritt surdegsbröd gånger!

Recept

400 g glutenfritt mjöl av caputo

https://italianissimo.nu/mj%C3%B6l-till-pizzadeg/78-glutenfritt-mjol-caputo-fioreglut-1kg-8014601651969.html

280 g vatten

1/2 msk salt

1 msk god olja. (Jag använde kallpressad rapsolja med ramslök)

2 tsk honung

80 g pigg glutenfri surdegsgrund.

Vill du starta en Glutenfri surdegsgrund?

Så här gör du glutenfritt surdegsbröd:

Blanda alla ingredienserna till en rätt fast deg.

Forma till ett bröd och lägg därefter det i en jäskorg med en mjölad kökshandduk i.

Låt sedan degen jästa i rumstemperatur till den ökat till nästan det dubbla i storlek. Jag hade detta brödet 18 h på jäsning (under konstruktion). Du ser att ytan spricker upp något när det jäst klart.

Sätt ugnen på 270 grader en timme innan brödet ska in. Grädda gärna i gjutjärnsgryta eller på bakstål. Anväder du inte gjutjärnsgryta behöver du tillföra ånga i ugnen. Detta kan du t.ex göra genom att spruta med en blomspruta in i ugnen när du sätter in brödet.

Grädda i ca 30 minuter tills brödet ser gyllenbrunt ut och låter ihåligt när du knackar det på undersidan.

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabak som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på www.facebook.com/lisassmaskigabak. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!

Du kanske också gillar…