Rosenbröd var en klassiker när jag var tonåring. Potatissallad, rostbiff och rosenbröd har stått på bordet under många studentfester jag varit på. Jag kan såklart inte låta bli att göra en ny variant, rosenbröd med surdeg.
300 g mjölk
400 g vetemjöl special
100 g surdeg
25 g rumsvarmt smör
1/2 msk salt
Så här gör du rosenbröd med surdeg.
Blanda alla ingredienserna och kör i en hushållsassistent om du har en sådan, kör den i 20 minuter. Annars blandar du ihop degen för hand.
Låt jäsa till dubbel storlek, det brukar ta mellan 4-6 h beroende på hur varmt det är i rummet. Lägg gärna degen i en genomskinlig bunke/låda. Då är det lättare att se när jäsningen är klar.
När degen jäst klart formar du bullar och lägger på en plåt. Strö vallmofrö över och låt jäsa en timme till innan du ställer in bullarna i kylen. Låt dem vila under natten (eller motsvarande tid)
Nu det är dags att grädda bullarna. Sätt ugnen på 225 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.
Snitta bullarna genom att skära ett kryss på dem. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabak.se som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på www.facebook.com/lisassmaskigabak.se. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!