glutenfri surdegsgrund
Surdegsbröd

Glutenfri surdegsgrund

Jag har sällan bakat glutenfritt, ingen här hemma som är intolerant så det har inte funnits någon direkt anledning. Men så kommenterade en av mina tränare, ett inlägg på Instagram och frågade om jag bakade glutenfria bröd också. Så då kunde jag inte låta bli att testa. Och nu har jag en perfekt glutenfri surdegsgrund.

Att tänka på innan: När du bakat ett bröd sparar du lite surdeg i din burk och fyller på med mer vatten och mjöl. Då har du en surdeg som du kan förvara i din kyl och bara ”mata” när det är dags för bak.

Jag använder mig av Cauto Fioreglut. Du kan hitta detta mjöl hos

https://italianissimo.nu/mj%C3%B6l-till-pizzadeg/78-glutenfritt-mjol-caputo-fioreglut-1kg-8014601651969.html

Dag 1

Först blandar du 1 dl glutenfritt mjöl med 1 dl vatten i en burk med lock. Låt stå i på en plats som håller en temperatur strax över rumsvärme, t.ex. över kylen eller vid spisen.

Dag 2

Öppna burken och rör runt.

Dag 3

Öppna burken ytterligare en gång och rör runt.

Dag 4

Till sist öppnar du burken och rör runt. Häll ut surdegsgrunden men spara det som blir kvar i botten (ca 1-2 msk  och på kanterna. Fyll på med 1 dl glutenfritt mjöl och 1/2 dl vatten.

Dag 5

Om den nu är bubblig och dubblerats är den klar! Annars ställ burken på ett varmare ställe så kommer den igång.

Och för att se om du har fått en pigg surdegsgrund så tar du en liten klick och lägger i ett glas med vatten. Flyter den upp till ytan är den perfekt! Tänk på att det kan ta flera veckor innan surdegsgrunden är så pass mogen att du blir riktigt nöjd med dina bak.

Surdegsgrund förvaras i kyl och innan du ska bakar så häll av så mycket surdeg att du bara har någon matsked kvar i burken. Tillsätt 1 dl glutenfritt mjöl och 1 dl vatten. Låt stå 4-6 timmar i rumstemperatur och den är bakklar när den dubblerats i storlek.

När du har en pigg surdegsgrund så går du vidare och bakar ditt surdegsbröd.

Vill du ha en surdegsgrund på mjöl med gluten hittar du det här: Surdegsgrund, så här gör du.

Tips om surdegsgrunden inte kommer igång ordentligt:

– Ställ den på ett varmt ställe

Fusktips:

– Tillsätt lite honung.

– Tillsätt lite rivet äpple.

Nu är det bara till att bestämma vad du vill baka på din surdeg!

Du kanske också gillar…