Här kommer ett bröd med juliga smaker men inte lika kraftigt som vörtbröd och i detta bröd finns inga russin. Alltså lite lagom juligt bröd.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom du börjar baka. Det finns även här en Ordlista om du stöter på något ord som du inte hört innan. Är det första gången som du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörde bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder
Recept

200 g siktat dinlkelmjöl

200 g rustikt lantvete

320 g vatten

80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt

2 tsk pepparkakskryddor
Gör så här:
Blanda mjöl och vatten hastigt i en bunke och låt stå 1 h. Detta kallas i baktermer, autolys.
Häll i surdeg och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen.

Därefter tillsätter du salt.
Låt jäsa tills degen ökat regält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. Detta bröd jäste jag i 5 timmar. Men det är många faktorer som spelar in, vilken temperatur det är i rummet, vilken årstid, hur aktiv surdeg är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och det är en avgörande faktor hur brödet blir.
Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.
Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut lyften. Detta kallas runddriva.
Låt degen vila på bakbordet 30 min. Se till att det är ordentligt med mjöl under så slipper du att brödet fastnar i bordet.
Nu är det dags att forma brödet. Det viktigt att ytan på brödet blir ordentligt spänstig. Detta för att du ska få ett fint bröd med ett fint snitt. Du runddriver brödet igen. Dra händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men så pass ordentligt att du får en spänd yta.
Lägg brödet i en jäskorg med den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa ca 1-2 timmar innan det åker in i kylen för jäsning under natten.
När det är dax att grädda brödet så sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in.
Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på en bakspade eller ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad.

Spraya brödet med lite vatten.
Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Häll direkt på vatten i kärlet och stäng ugnsluckan snabbt eller spruta vatten på brödet. Sänk temperaturen till 240 grader.
Efter 10 minuter sprutar du på nytt vatten över brödet.
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Lycka till!
Bra tips vid surdegsbak
[Bra tips vid surdegsbak.

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak