Surdegsbröd

Bertils surdegsbröd

Vid senaste besöket hos svärfar bakade vi bröd tillsammans. Han hade köpt hem en påse rågkross och här kommer brödet vi bakade på det. Mycket gott!

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka. Det finns även här en Ordlista om du stöter på något ord som du inte hört innan. Är det första gången som du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörde bilder. Det receptet hittar du här:

Hydrering: 72,5%

Auotolys: 1 timme

Jäsning: ca 7h rum +ca 12 h kyl


Förklaringar till begrepp inom bakning

Recept

300 g vetemjöl,

100 g rågkross

290 g vatten

1/2 msk salt g (ca 1/2 msk)

100 g surdeg

Gör så här:
Bortgöring

Blanda mjöl och vatten hastigt i en bunke och låt stå 1-2 h.

Tillsätt övriga ingredienser och blanda i hop dem.

Vik in kanterna på degen mot mitten.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar.

Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut lyften.

Låt degen vila på bakbordet 1/2- 1 h. Se till att det är ordentligt med mjöl under så slipper du att brödet fastnar i bordet.

Nu är det dags att forma brödet. Det viktigt att ytan på brödet blir ordentligt spänstigt. Detta för att du ska få ett fint bröd med ett fint snitt. Vänd brödet om så att du har ytan som du spände tidigare nedåt. Och nu viker du igen, precis som tidigare men nu viker du flera gånger. Dra ut degen och vik in mot mitten ca 10-20 gånger, tills ytan känns spänd men innan den spricker.

Lägg brödet i en jäskorg med den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa under natten i kylen.

Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. Sätt samtidigt in en plåt så den hinner bli riktigt varm och ett mindre kärl på botten av ugnen som du kan hälla lite kokande vatten i för att få ånga i ungen.

Vänd jäskorgen/bunken upp och ner på en bakspade eller ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett rakblad eller en riktigt vass kniv.

För försiktigt över brödet på plåten utan att bränna dig och sätt in brödet i ugnen. Häll direkt på vatten i kärlet och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk temperaturen till 250 grader.

Släpp ut ånga ungefär halva tiden.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Baka ett bröd tillsammans med någon du tycker om!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…