cof

Jag har fördelen att ha ett surdegsproffs i familjen. Min bror gör fantastiska bröd. Han har bakat och försett släkten med surdegsbröd i flera år nu. Själv har jag två surdegar levande eftersom jag bakar flera gånger i veckan, båda är på råg. Jag tycker inte smaken skiljer så mycket beroende på mjölsort men jag tycker rågen ger en enklare och bättre surdeg.

Att tänka på innan: När du bakat ett bröd sparar du lite surdeg i din burk och fyller på med mer vatten och mjöl. Då har du en surdeg som du kan förvara i din kyl och bara ”mata” lite varje vecka.

Dag 1

Blanda 1 dl ekologiskt mjöl med 1/2 dl vatten i en burk med tättslutande lock. Låt stå i på en plats som håller en temperatur strax över rumsvärme, tex över kylen eller vid spisen.

Dag 2

Öppna burken och rör runt.

Dag 3

Öppna burken och rör runt.

Dag 4

Öppna burken och rör runt. Häll ut surdegsgrunden men spara dett som blir kvar i botten  och på kanterna. Fyll på med 2 dl ekologiskt mjöl och 1 dl vatten. Låt stå öppen några timmar.

Dag 5

Om den nu är bubblig och ser ”levande” ut är den klar! Annars ställ burken på ett varmare ställe så kommer den igång.

För att se om du har fått en mogen, fin surdeg så tar du en liten klick och lägger i ett glas med vatten. Flyter den upp till ytan är den perfekt!

Förvara i kyl och mata varje vecka med 1 msk ekologiskt mjöl och 2 msk vatten. Låt stå några timmar i rumstemperatur och sedan in i kylen igen. Blir burken för full så bara häll ut lite av surdegen. Eller häll över i en annan burk och ge bort till någon vän.

När du bakar med surdegen fyller du bara på med samma mängd som du tagit. Du behöver alltså inte göra om alla steg.

Tips om surdegen inte kommer igång ordentligt:

– Ställ den på ett varmt ställe

– Ta av locket några timmar.

– Tillsätt lite honung.

– Tillsätt lite rivet äpple.

Nu är det bara till att bestämma vad du vill baka på din surdeg!