Bröd Bröd med jäst Grundrecept Surdegsbröd Vetebröd

Surdegsgrund

Jag har fördelen att ha ett surdegsproffs i familjen. Min bror gör fantastiska bröd. Han har bakat och försett släkten med surdegsbröd i flera år nu.

Att tänka på innan: När du bakat ett bröd sparar du lite surdeg i din burk och fyller på med mer vatten och mjöl. Då har du en surdeg som du kan förvara i din kyl och bara ”mata” när det är dags för bak.

Dag 1

Blanda 1 dl ekologiskt mjöl med 1/2 dl vatten i en burk med lock. Låt stå i på en plats som håller en temperatur strax över rumsvärme, t.ex. över kylen eller vid spisen.

Dag 2

Öppna burken och rör runt.

Dag 3

Öppna burken och rör runt.

Dag 4

Öppna burken och rör runt. Häll ut surdegsgrunden men spara det som blir kvar i botten  och på kanterna. Fyll på med 1 dl ekologiskt mjöl och 1/2 dl vatten.

Dag 5

Om den nu är bubblig och ser ”levande” ut är den klar! Annars ställ burken på ett varmare ställe så kommer den igång.

För att se om du har fått en pigg surdeg så tar du en liten klick och lägger i ett glas med vatten. Flyter den upp till ytan är den perfekt! Tänk på att det kan ta flera veckor innan surdegen är så pass mogen att du blir riktigt nöjd med dina bak.

 

Förvara surdegen i kyl och innan du ska bakar så häll av så mycket surdeg att du bara har någon matsked kvar i burken. Tillsätt 1 dl ekologiskt mjöl och 1/2 dl vatten. Låt stå 4-6 timmar i rumstemperatur och den är bakklar när den dubblerats i storlek.

 

Tips om surdegen inte kommer igång ordentligt:

– Ställ den på ett varmt ställe

Fusktips:

– Tillsätt lite honung.

– Tillsätt lite rivet äpple.

Nu är det bara till att bestämma vad du vill baka på din surdeg!

Du kanske också gillar…

14 kommentarer

  1. […] Bra att tänka på innan du börjar: Surdegen till brödet behöver du göra flera dagar innan. Kolla in mitt recept på surdegsgrund. […]

  2. […] du göra flera dagar innan om du inte redan har en färdig surdeg. Kolla in mitt recept på surdegsgrund så får du hjälp med en bra […]

  3. […] du ha hjälp med att starta en surdeg finns det här: Surdegsgrund vete […]

  4. […] 75 g surdeg (hur du sätter till en surdeg hittar du här Surdegsgrund) […]

  5. […] 100 g surdeg (denna ska vara pigg och bubblig. Lägg en liten klick i vatten och den ska flyta) Så här startar du en Surdegsgrund […]

  6. […] 50 g surdeg  Så här startar du en Surdegsgrund […]

  7. […] 60 g surdeg  Så här startar du en Surdegsgrund […]

  8. […] 60 g surdeg  Så här startar du en Surdegsgrund […]

  9. […] 100 g surdeg  Så här startar du en Surdegsgrund […]

  10. […] 60 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund […]

  11. […] 100 g surdeg (denna ska vara pigg och bubblig. Lägg en liten klick i vatten och den ska flyta) Så här startar du en Surdegsgrund […]

  12. […] 60 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund […]

  13. […] 60 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund […]

  14. […] Hur du sätter till en surdeggrund hittar du här:surdegsgrund […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *