Surdegsbröd

Hennings nyttiga

Hennings nyttiga har fått namn efter min dotters bonuskusin som önskade sig just ett nyttigt bröd till frukost. Bra val!  
[Innandubörjar,surdeg]   Recept 300 g siktat fullkornsmjöl på vete 100 g siktat havremjöl Jag maler helt vete och havregryn tillsammans i en liten kvarn som jag har hemma. 300-330 g vatten 80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund 1/2 msk salt 1 riven morot 1 dl linfrö (Jag lägger alltid fröna i vatten ett tag innan för att de inte ska suga ur vattnen från degen.) Gör så här: Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Tillsätt övriga ingredienser och låt degen stå en timme. Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen. När degen jäst till ungefär dubbel storlek åker den in i kylen för jäsning under natten. När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt. Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt med en degskrapa i så stora bitar du vill ha och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag brukar ta ut 8 små bröd på denna deg. Spruta lite vatten på bröden. Lägg bakplåtspappret med bröden på stenen/stålet/plåten. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter) Lycka till! Bra tips vid surdegsbak. Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *