Surdegsbröd

Surdegsbröd på Manitoba Cream

Manitoba cream är ett extra proteinrikt mjöl som passar bra till ljus bröd. Mjölet har fantastiska jäsegenskaper och det blir luftiga, höga ljusa bröd. Manitoba cream är ett mjöl från Ramlösa Kvarn.

Bra att tänka på innan du börjar: Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa. Det är omöjligt att säga innan hur lång tid det tar. Det har att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har, men flera andra faktorer kan också påverka. Räkna med att det tar längre tid än när du bakar med jäst. Lång jästid innebär att du får ett aromrikt och hälsosamt bröd.

Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är att se till att ha en bubblig fin surdeg samt att vika brödet under jäsningen.

På mitt Instagramkonto hittar du filmer som kan hjälpa dig med ditt surdegsbak. lisassmaskigabak

Recept på 2 bröd

Fördeg

150 g vetemjöl

150 g vatten

150 g surdeg

Deg

450 g fördeg

500 g (5 dl) kallt vatten

1 msk salt

350-450 g vetemjöl special*

350-450 g grovt rågmjöl*

*Jag bakar oftast på mjöl som jag själv malt. Olika mjölsorter tar upp olika mycket vatten. Det spelar även in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen. Här behöver du känna dig fram. Du ska helt enkelt knåda dig fram till en bra deg.

Gör så här:
Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills bubblor bildats (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).
Deg

Blanda fördeg, vatten, salt och 2/3 av mjölet i en hushållsassistent. (Har du ingen assistent kan du använda degkrokarna till elvispen. Väljer du att knåda för hand får du hålla på längre.)

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg. Degen kommer förändras i struktur under tiden som den knådas. (se film på lisassmaskigabak ) ,knåda i maskinen ca 10-15 min

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att du ska jäsa degen i ca i 4 timmar.

Vik degen en gång i timmen. ( se film på lisassmaskigabak )

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och lägg i en jäskorg eller baka ut till en limpa. Eftersom degen är lös så är det bra att jäsa i en korg. Det går också bra att lägga degen på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. ( se film på lisassmaskigabak )

Låt jäsa 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 250-270 grader beroende på hur högt din ugn kan gå och gärna en gjutjärnspanna med vatten på botten av ugnen.

Stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen när den är riktigt het.

Sänk temperaturen när du tycker att brödet inte behöver mer färg.

Släpp ut ångan efter ungefär halva tiden.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på minst 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Doppa i en god olja och strö lite flingsalt på, avnjut med ett glas vin!

Du kanske också gillar…