Praliner

Praliner -kladdkaka

Kanske inte en pralin för de finaste chokladspecialisterna eller de elegantaste pralinbutikerna. Men så sjukt god! Denna gör jag när vi har fått kladdkaka över hemma.

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Använder du en pralinform i hårdplast krävs tempereringen för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Temperera Choklad Jag har en pralinform till pralinerna och skriver receptet utifrån det. Har du ingen sådan form så kan du använda ischoklad formar men det blir lite mer pyssel så jag rekommenderar en pralinform.

Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.

Jag använder rester av kladdkaka som blivit över hemma och det innebär att konsistensen är olika varje gång men det reglerar jag med grädden. 

Recept

150 g mörk choklad (ev kakaosmör till förtunning, läs på görpackningen)

ev. 20 g kakaosmör

Fyllning kola

200 g kladdkaka

75 g grädde

Så här gör du:

Den vita färgen är kakaosmör färgad med chokladfärg i pulverform som jag stänkt i formen med hjälp av en tandborste. Sedan har det fått stelnat innan jag fyllt dem med chokladen. Tänk på att formen inte ska vara kylskåpskall när du fyller den med choklad, då stelnar den för snabbt.

Det går bra att hoppa över om du vill ha praliner utan mönster.

Smält chokladen genom att temperera den.

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa.

Nu ska chokladen stela i kylen och under tiden gör du fyllningen.

Koka upp grädden.

Smula ner kladdkakan i en skål och häll över hälften av grädden.

Mixa till en jämn smet.

Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Låt stelna till i kylen.

Använd resten av chokladen. Häll över och skrapa igen över formen.

Låt stelna i kylskåpet och förvara dem sedan lite svalare än rumstemperatur.  De blir inte förstörda kylen men de blir lätt matta och lite gråa i färgen. Likaså kan de smälta i rumstemperatur och hållbarheten blir kortare där.

Vänd formen upp och ner. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen.

Här på bloggen hittar du flera goda recept på olika fyllningar till praliner!

Praliner – Dulce de leche och kokos

Praliner – Hasselnötsnougat

Praliner – geléhallon

Du kanske också gillar…