Praliner

Pralin med mintcrisp

Svårt att få till crisp i en pralin. Det blir lätt att crispet mjuknar efter ett tag. I denna pralin med mintcrisp experimenterade jag med pärlsocker. Jag tycker det funkade helt ok. Jag ska definitivt göra dessa igen.

200 g mörk choklad till formen.

100 g mörk choklad

75 g grädde

20 g smör

3 krm pepparmintsolja

2-3 msk pärlsocker

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt, gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Använder du en pralinform i hårdplast krävs temperering för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen  får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt.

Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.

Fyllning till pralin med mintcrisp

(gör du strax innan du ska fylla skalen)

Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål. Därefter kokar du upp grädden och häller den över chokladen tillsammans med pepparmintsoljan.

Nu är det dags att röra i hop chokladen tills den blir slät. Mixa sedan i smöret och fortsätt mixa ca 5 minuter till.

Rör i pärlsocker.

Så här gör du:

Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.

Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.

Låt fyllningen svalna till under 30 grader innan du fyller skalen. Använd med fördel en spritspåse och spritsa i fyllningen i chokladskalen i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.

Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.

Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.

Citat om choklad:

”Livet är som en chokladask…

Man vet aldrig vad det är i den.”

Gump, i Filme Forrest Gump

”Styrka är förmågan att bryta en chokladkaka i fyra bitar – och sedan bara äta en av dem.”

Judith Viorst, Amerikans poet och politisk skribent

”Tankar skall vara klara och chokladen tjock.”

Spanskt ordspråk

”Ingen annanstans har naturen koncentrerat ett sådant överflöd av de mest värdefulla födoämnena på ett så litet utrymme som kakaobönan.”

Alexander von Humboldt, resenär i Sydamerioka på 1800-talet

Du kanske också gillar…