Praliner

Praliner – geléhallon

Praliner är supergott! Geléhallon är supergott! Varför inte en kombo? Här får du ett underbart recept på praliner fyllda av geléhallon. Gjorda på RIKTIGA hallon!

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Temperera Choklad Jag har en pralinform till pralinerna och skriver receptet utifrån det. Har du ingen sådan form så kan du använda ischoklad formar men det blir lite mer pyssel så jag rekommenderar en pralinform.

Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.
Recept:

24 praliner

150 g mörk choklad

Fyllning – geléhallon:

1 dl socker

2/3 dl vatten

60 g glykos

150 g hallonpuré

6 st gelatinblad
Så här gör du:

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa.

Nu ska chokladen stela och under tiden gör du fyllningen.

Lägg gelatinbladen i lite vatten så de blir mjuka.

Passera hallonen genom en sil så du får ut 150 g puré.

Koka socker, glykos, hallon och vatten till sockret har löst sig.

Ta bort kastrullen från platan.

Krama ur vattnet från gelatinbladen och lägg ner i kastrullen, rör till de löst sig.

Låt svalna men inte stelna.

Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten. Den blir rätt seg så jag klipper av fyllningen för att slippa kladd.

Låt stelna till i kylen.

Häll över resten av chokladen och skrapa igen över formen.

Låt stelna i kylskåpet och förvara dem sedan lite svalare än rumstemperatur. (ca 18 grader) De blir inte förstörda kylen men de blir lätt matta och lite gråa i färgen. Likaså kan de smälta i rumstemperatur och hållbarheten blir kortare där.

Vänd formen upp och ner. Om temperering nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen.

Här på bloggen hittar du flera goda recept på olika fyllningar till praliner!

Praliner – Apelsintryffel

Praliner – mint

Praliner – trippel chocolate ganache

Praliner – hasselnöt

Du kanske också gillar…