Glass

Glass med lemoncurd

Curd går att göra på de flesta frukter och bär. Men här kommer en riktig klassiker. Den söta lemoncurden passar så bra till glass!

Jag väljer att göra glassen med ungefär hälften av den sockermängd som brukar rekommenderas. Det gör jag av två olika anledningar. Det ena är hälsoskäl, att minska på sockerintaget. Det andra är att jag tycker glassen blir alldeles för söt annars. Men socker bidrar till att glassen får en bättre konsistens och glassen jag gör blir därför något hårdare efter ett tag i frysen. Det åtgärdas med med att ställa ut den 15 min innan servering. En skvätt alkohol i glassen bidrar också till en mjukare glass.

Recept
6 äggulor
400 g mjölk
200 g grädde
70 g socker
30 g honung
Gör såhär:
Ställ in en tom skål i frysen.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Koka upp övriga ingredienser och dra av grytan från plattan.
Häll i äggsmeten under vispning och värm glassblandningen till 85 grader under vispning.
Ta ut skålen från frysen och häll i glassmeten, vispa några minuter.
Låt stå i kylskåp över natten eller motsvarande tid.
Häll i glassmaskinen och kör den tills glassen fått en fin konsistens. Har du ingen maskin så ställ in en form i frysen med glassmeten i. Rör med jämna mellanrum.

Lemoncurd

1 citron

1 dl socker

2 äggulor

50 gr smör

Vispa ihop citronjuice, citronskal och äggulor, låt sedan sjuda hastigt i en kastrull på låg värme. När smeten tjocknar, dra bort från plattan och rör i smöret. Låt svalna. Ringla sedan lemoncurden i glassen när den är färdig i maskinen. Använd så mycket av curden du tycker passar, jag hällde hälften i glassen och resten i en liten skål bredvid, så går det bra att ta mer för den som vill. Curden är rätt söt. Ställ i frysen någon timme.

Du kanske också gillar…