Glass

Björnbärsglass

Vår underbara granne är inte bara en väldigt trevlig granne. Hon är också duktig i trädgården och har odlat en jättestor björnbärsbuske vid vårt staket och nu hänger stora klasar med björnbär över till oss och väntar på att bli till en himmelsk god sylt.

Jag väljer att göra glassen med ungefär hälften av den sockermängd som brukar rekommenderas. Det gör jag av två olika anledningar. Det ena är hälsoskäl, att minska på sockerintaget. Det andra är att jag tycker glassen blir alldeles för söt annars. Men socker bidrar till att glassen får en bättre konsistens och glassen jag gör blir därför något hårdare efter ett tag i frysen. Det åtgärdas med med att ställa ut den 15 min innan servering. En skvätt alkohol i glassen bidrar också till en mjukare glass.

I detta recept kan du spara hälften av sylten och röra försiktigt ner den när glassen är klar i maskinen, då får du en ripplad glass.

Recept
6 äggulor
400 g mjölk
200 g grädde
70 g socker
30 g honung

1 dl björnbärssylt

Gör såhär:
Ställ in en tom skål i frysen.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Koka upp övriga ingredienser och dra av grytan från plattan.
Häll i äggsmeten under vispning och värm glassblandningen till 85 grader under vispning.
Ta ut skålen från frysen och häll i glassmeten, vispa några minuter.
Låt stå i kylskåp över natten eller motsvarande tid.
Häll i glassmaskinen och kör den tills glassen fått en fin konsistens. Har du ingen maskin så ställ in en form i frysen med glassmeten i. Rör med jämna mellanrum.

Du kanske också gillar…