Glass

Blåbärsglass

Nu finns det massor av fina blåbär i våra skogar. Ett sätt att ta vara på bären är att göra en len blåbärsglass. Krossa ett kex över glassen och få en fin crunch till.

Jag väljer att göra glassen med ungefär hälften av den sockermängd som brukar rekommenderas. Det gör jag av två olika anledningar. Det ena är hälsoskäl, att minska på sockerintaget. Det andra är att jag tycker glassen blir alldeles för söt annars. Men socker bidrar till att glassen får en bättre konsistens och glassen jag gör blir därför något hårdare efter ett tag i frysen. Det åtgärdas med med att ställa ut den 15 min innan servering. En skvätt alkohol i glassen bidrar också till en mjukare glass.

Recept
6 äggulor
400 g mjölk
200 g grädde
70 g socker
30 g honung

2 dl mosade blåbär

Gör såhär:
Ställ in en tom skål i frysen.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Koka upp övriga ingredienser och dra av grytan från plattan.
Häll i äggsmeten under vispning och värm glassblandningen till 85 grader under vispning.
Ta ut skålen från frysen och häll i glassmeten, vispa några minuter.
Låt stå i kylskåp över natten eller motsvarande tid.
Häll i glassmaskinen och kör den tills glassen fått en fin konsistens. Har du ingen maskin så ställ in en form i frysen med glassmeten i. Rör med jämna mellanrum.

Du kanske också gillar…