Surdegsbröd

Surdegsbröd på Emmer

Emmer är ett så kallat kulturvete, en gammal vetesort. Mjölet har ett högt näringsinnehåll och är mycket gott att baka på. Mjölet bildar inte lika mycket gluten som t.ex. vetemjöl special och degen behöver därför hanteras mycket varsamt. Detta recept har jag hittat inspiration från Christine Hegers bok FULLKORN, en mycket trevlig bakbok.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

 

Recept

 

600 g siktat finmalet fullkornsmjöl av emmervete

520 g mjölk

100 g surdeg  Så här startar du en Surdegsgrund

1 msk salt

 

 

Gör så här:

Blanda mjöl och mjölk i en bunke och låt stå 30 min.

Tillsätt surdeg, och salt och blanda försiktigt.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Börja med att låta degen vila en timme. Vik degen sedan ca tre-fyra gånger under jäsningens första med ca 30 minuters mellanrum.

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.

Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.

Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.

När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)

Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.

Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

bra-tips-vid-surdegsbak

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *