Lussebak är årets obligatoriska bak! Det MÅSTE finns lussekatter i frysen under hela december om det ska bli någon julstämning. Jag har på något konstigt vis fått för mig att lussekatter inte är så onyttiga och jag kan äta dessa utan något som helst dåligt samvete ända fram till jul. Rätt skönt faktiskt.

Bra att veta innan:

Har du bra framförhållning med lussebaket så lägg russinen i blöt kvällen innan och saffranet tillsammans med sockret och sprit samtidigt, så får du ut mest smak.

Jag har hushållsassistenten till hjälp för att arbeta degen.

Smöret ska vara mjukt men fast när du tillsätter det. Om det blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer.

100 g smör

2,5 dl mjölk

1,5 dl socker

1/2 tsk salt

9 dl vetemjöl special

14 g torrjäst eller 50 g färsk jäst

2 pkt saffran

2 ägg

russin

ägg eller sockerlag till pensling

Lägg russinen i blöt.

Bland ut saffran med en matsked av sockret och någon matsked sprit.

Ta först fram smöret till degen så det hinner mjukna.

Blanda äggula, saffransblandning, mjölk och 6 dl vetemjöl i en hushållsassistent. (Torrjäst blandar du den i mjölet och färsk jäst löser du upp i mjölken) Därefter tillsätter du ytterligare mjöl, lite i taget. Du slutar när du har en fin deg, knåda degen några minuter bara. Den ska inte lossa från kanterna i bunken utan vara lite, lite klibbig, tar du i för mycket mjöl blir lussekatterna torra. Du behöver spara lite av mjölet till utbaket.

Vispa äggvita och salt till ett fast skum med elvisp. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa på hög hastighet i ca 3 minuter. Sänk hastigheten och tillsätt lite smör i taget. Blanda i degen.

Knåda degen ca 5-10 minuter i maskin. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än med vanligt vetemjöl.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Dela degen i ca sexton delar och låt dem vila i 10 minuter.

Rulla delarna till långa längder på ca 30 cm. Rulla ändarna åt var sitt håll så det blir lussekatter som på bilden ovan.

Låt jäsa ca 1-2 timmar gärna någonstans där det är lite varmare än rumstemperatur (ca 25-30 grader). I ugnen med bara lampan tänd och en skål ljummet vatten fungera bra. Lussekatterna ska bli dubbelt så stora. Det kan ta olika lång tid. Du känner att jäsningen är klar när degen åker upp igen efter du petat på den.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla dem med ett uppvisat ägg och tryck i två russin i varje lussekatt.

Du kan även hoppa över ägget och pensla med sockerlag så fort de kommit ut ur ugnen. (Testa med hälften av lussekatterna så får du se vad du föredrar.)

In i ugnen 5-10 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Låt fantasin flöda och tillverka andra roliga figurer!