Vetebröd

Julbullar med mandel och pepparkaksfyllning

När du står med lussebaket så passa på att göra dessa ljuvliga bullar med härligt julig pepparkakssmak! Fint gula blir dem om du tillsätter saffran i degen men för smakens skull räcker det med de härligt smakrika kryddorna som är i fyllningen.

Bra att veta innan:

Jag har hushållsassistenten till hjälp för att arbeta degen.

Smöret ska vara mjukt men fast när du tillsätter det. Låt det blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer.

Snåla aldrig med fyllningen!

Ca 25 bullar
Deg

75 g smör

2,5 dl mjölk

1 dl socker

1 krm salt

7 dl vetemjöl special

14 g torrjäst eller 50 g färsk jäst

ev saffran
Fyllning

100 g rumsvarmt smör

2 tsk kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen nejlika

2 dl socker

2 dl mandel

1 krm salt
Pensling

Ägg

Pärlsocker

Ta först fram smöret till degen och fyllningen så att det hinner mjukna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda smör, socker och salt i assistenten. Häll på den kalla mjölken (blandad med jästen om du använder färsk jäst) och därefter 6 dl av mjölet (som du blandat ihop med jästen om du använder torrjäst). Därefter tillsätter du ytterligare cirka 5 dl mjöl, lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken, den ska vara lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och fin, ca 10 min. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 1 timme beroende på hur varmt det är i köket.

Under tiden blandar du ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Dela degen i tre delar. Om du har tid kan du låta delarna ligga och vila 10 minuter.

Kavla ut en del i taget till en fyrkant. Bre på fyllningen. Snåla inte! Här finns inget utrymme för nyttigheter. Bättre att äta en god bulle än två torra.

Vik nu fyrkanten. Börja att vika sidan mot dig över 2/3 av degen och sedan viker du över den övre delen mot dig.

Skär en centimeters tjocka remsor och snurra ihop till nystan.

Lägg bullarna i formar och låt jäsa ca 1 timme, gärna någonstans där det är lite varmare än rumstemperatur (ca 25- 30 grader). Viktigt att de får jäsa till dubbel storlek, det kan ta olika lång tid. Du ser att bullarna jäst klart när degen åker tillbaka upp när du petat på den.

Pensla dem med ett uppvisat ägg och strö över pärlsocker.

In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Men se upp! Brända bullar är inte kul.

Sätt på julmusiken på högsta volym och smaska i dig julbullar för glatta livet!

Du kanske också gillar…