Surdegsbröd

Frukostbröd att rosta

Till alla er föräldrar som också har svårt att få era barn att gilla nyttiga bröd! Detta är ett ljust men ändå nyttigt bröd som du kan få dina barn att älska. Min dotters favoritbröd och det passar utmärkt att rosta. Men nybakat på morgonen så äter jag själv det helst innan det nått brödrosten.

Bra att tänka på innan du börjar: Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa. Det är omöjligt att säga innan hur lång tid det tar. Det har att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har, men flera andra faktorer kan också påverka. Räkna med att det tar längre tid än när du bakar med jäst. Lång jästid innebär att du får ett aromrikt och hälsosamt bröd.

Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är att se till att ha en bubblig fin surdeg samt att vika brödet under jäsningen.

På mitt Instagramkonto hittar du filmer som kan hjälpa dig med ditt surdegsbak. lisassmaskigabak

Recept
Fördeg

75 g rågkross

75 g vatten

75 g surdeg (hur du sätter till en surdeg hittar du här Surdegsgrund)
Deg

225 g fördeg

250 g (2,5 dl) kall mjölk

1/2 msk salt

250 g vetemjöl special*

150 g havregryn

*Jag bakar oftast på mjöl som jag själv malt. Olika mjölsorter tar upp olika mycket vatten. Det spelar även in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen. Här behöver du känna dig fram. Du ska helt enkelt knåda dig fram till en bra deg.

Gör så här:
Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur så att bubblor bildas. Detta gör du på morgonen dag 1.
Deg

På kvällen dag 1 sätter du till degen. Blanda fördeg, mjölk, salt, havregryn (Jag mixar grynen till mjöl först.) och 2/3 av mjölet i en hushållsassistent. (Har du ingen assistent kan du använda degkrokarna till elvispen. Väljer du att knåda för hand får du hålla på längre.)

Fortsätt genom att hälla i så mycket mjöl som du behöver, degen ska vara lös men spänstig. Degen kommer förändras i struktur under tiden som den knådas. (se film på lisassmaskigabak )

Fortsätt knåda i maskinen ca 10-15 min

Klä en avlång bakform med bakplåtspapper och häll degen i formen. Ta undan lite deg som du tillsätter lite extra mjöl till och flätar. Lägg flätan på brödet och tryck ner kanterna på flätan.

Ställ in i kylen med plastfolie över.

På morgonen dag 2 sätt ugnen på 250-270 grader beroende på hur högt din ugn kan gå och sätt samtidigt in brödet.

Sänk temperaturen när du tycker att brödet inte behöver mer färg.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på minst 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Ät som det är eller rosta och ät med ost och hemkokt marmelad!

Du kanske också gillar…