Småkakor

Korintkakor

Denna lilla kaka påminner mig så mycket om advent hemma hos min mormor. Vi har alltid haft som tradition i min släkt att träffas hos henne första advent och äta julbord. När jag var liten kom jag ihåg att det alltid var aladdinask och korintkakor till kaffet. Korinter är små russin men som inte är lika söta i smaken. Till detta baket har jag använt egna, torkade russin från våra vindruvor. De blir inte heller så söta så de passade toppen!

Bra att veta innan du börjar: Mördeg gör jag på en klassisk 1-2-3 deg (en del socker, två delar smör, tre delar vetemjöl)

Om du gör detta receptet får du nog lite deg över som du kan lägga i frysen och ta fram vid ett senare tillfälle. Mördeg går nämligen utmärkt att frysa och tina utan att den är tillagad. Och de finns ju så många olika kakor du kan använda mördeg till

I detta recept använder jag strösocker, då blir korintkakorna lite knapriga skulle du däremot använda florsocker får du en sandigare konsistens men det är lättare att blanda till degen.

Mördeg mår bäst av att vara kall men den blir lätt varm medans den bearbetas. Ställ därför in kakorna i kylen en stund innan de ska in i ugnen.

Ca 50 kakor

100 g ( 1 dl) socker

200 g smör

300 g ( 5 dl) vetemjöl

Och ett ägg för konistensen

1-2 dl korinter/små russin

Rör i hop socker, smör och mjöl, det går bra i hushållsmaskinen men överarbeta inte degen. Arbeta försiktigt in ägget till en bra konsistens.

Rör i korinterna

Rulla till en längd, ju tjockare längd ju större kakor. Här får smak och tycke avgöra.

Låt degen vila och bli kall i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen i centimeterstora bitar och tryck till med en gaffel.

Lägg på ett bakplåtspapper och in i ugneni ca 10 min, passa noga.

Vad ska du göra av mördegen som blir över? Kolla in dessa recept!

Schackrutor

Du kanske också gillar…