Surdegsbröd

Brioche

Brioche

Vi äter ofta surdegsbröd till frukost. Gärna med fullkorn, dinkel och råg. Men ibland är det riktigt gott att bryta av med en mjuk, fluffig, nästan gul brioche. Jag har inget socker i men vill du ha den sötare så tillsätt lite honung i degen.

450 g mjölk

300 g durumvete

300 g vetemjöl special

200 g pigg surdegsgrund

75 g smält smör

1 ägg

1/2 msk salt

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

Såhär gör du brioche

Smält smöret och låt det svalna till rumstemperatur.

Blanda alla ingredienser i en assistent och kör dem i 20 minuter.

Därefter låter jag degen jäsa till dubbel storlek. Jag jäser degen i ugnen med bara lampan på i 3h Ch viker degen tre gånger med jämna mellanrum den första 1,5h

Och nu är det dags att forma bullarna (ca 70g), spara en liten bit deg och rulla små bollar att dekoration med. Jag använde en muffinsplåt som jag smörjer och mjölar.

Låt jäsa 1h till och sätt sedan in i kylen över natten eller i 8h.

Ta ut bullarna ut kylskåpet för att stå i rumstemperatur ca 1h och sätt ugnen på 225g

Pämsla med ett uppvisat ägg.

Därefter gädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Felsökning, surdegsgrund

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabak som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på www.facebook.com/lisassmaskigabak. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!

Du kanske också gillar…