Surdegsbröd

Rågskorpor

Här i Blekinge är rågskorpan hos många en favorit. När jag var liten delade pappa en skorpa på mitten och då fick man smör på två sidor! Jag kan erkänna att det än idag är det godaste sättet att äta dem på. Och så en skiva ost såklart!
Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

  Recept 200 g siktat vetemjöl 200 g siktat rågmjöl 300-330 g mjölk 80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund 1/2 msk salt 1 1/2 msk socker 50 g rumsvarmt smör Gör så här: Blanda  vetemjöl och mjölk en bunke, tillsätt smöret.  Rör ordentligt tills allt blandat sig. Tillsätt resten av ingredienserna. Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. Denna deg jäste jag i 3 timmar eftersom det var sommar och varmt i köket. Under vintertid kan det ta ca 6 timmar. Men det är många faktorer som spelar in, hur varmt det är i rummet, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här behöver du känna dig fram för jäsningen är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under början jäsningen. In med bunken i kylen över natten (eller motsvarande tid) efter jäsningen. Dela degen i bitar på ca 120 g, runddriv sedan och forma dem till avlånga bullar. Platta till bullarna något med handen och låt jäsa på plåten ca 1 h till. Sätt ugnen på 230 grader Spraya bröden med vatten lite. Grädda tills de är fint gyllenbruna och har en innetemperatur på ca 96 grader. Rågskorpor: Dela bullarna på mitten och sätt in i ugnen på högsta temperatur eller grill. Vakta dem noga för det går snabbt! De är klara när de fått fin färg och blivit frasiga på ytan. En rågskorpa är knaprig på ytan och mjuk/seg inuti. Lycka till! Bra tips vid surdegsbak. Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *