Tårtor

Fotbollstårta

 

En liten tjej som fyllde år i våras och gillar bollar! Det fick bli en fotbollstårta med hemkokt vaniljkräm och hallon.

Bra att veta innan: Jag har egentligen gjort fel form på de svarta rutorna på bollen. Men det var MYCKET lättare att få till dessa. Och visst ser man att det är en fotboll ändå 😉

Ca 12 bitar

En sats tårtbotten. Detta tycker jag är den bästa Världens bästa tårtbotten

En 1/2 sats Vaniljkräm

1 paket frysta hallon

2 msk socker

8 dl grädde

Vit och svart sockerpasta till att täcka tårtan med.

Dela tårtbotten i fyra delar om du har gjort en hög tårtbotten, annars i tre delar.

Tina hallonen och rör i hop dem med två msk socker. Börja med en msk och smaksätt sedan lite i taget tills du har en sötma du tycker om. Låt stå tills sockret löst sig.

Bre de rårörda hallonen på en botten (inte allra längst ut på kanterna) och lägg på en ny botten som du täcker med vaniljkräm. Lägg en hög i mitten och bre försiktigt ut mot kanterna så att tårtan får en form som en kupol. Bre inte ut fyllningarna till kanten. De får inte komma i kontakt med sockerpastan. Då kan den börja ”svettas”.

Lägg på en ny botten. Har du fyra bottnar lägger du i en fyllning till, antingen med grädde, blandat med hallon eller vaniljkräm om du har det kvar. Det går bra med bara grädde också.

Spackla hela tårtan med grädde och forma toppen till en kupol. Se till att den är ordentligt täckt, spara grädde till gräs.

Kavla ut den vita sockerpastan. För att veta hur stor den behöver vara så mäter du tårtan med ett snöre som du sedan lägger på den utkavlade sockerpastan och lägger till en centimeter runt hela tårtan. Därefter kavlar du ut den svarta sockerpastan och skär ut den formen du ska ha på de svarta rutorna. Gör en mall i papper innan som du använder dig av så blir alla svarta delar lika.

Färga grädden som är över från tårtan och spritsa ”gräs” runt om, det finns speciella tyllar till detta. Det går lika bra att hoppa över detta moment och lägga tårtan på ett grönt papper.

Har du någon annan favorit bollsport? Denna tårta går såklart att göra som andra bollar! Tennis, bandy eller basket?

Du kanske också gillar…