Surdegsbröd

Julbröd med lingon och glögg

Handen på hjärtat så är jag verkligen inte förtjust i alkoholfri glögg. det smakar mest som varm saft. Men i ett julbröd blir det perfekt! De syrliga lingonen bryter av fint.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.

Recept 

Fördeg

75 g surdeg

75 g grovt rågmjöl

75 g vatten

Bortgöring

225 g fördeg

250 g glögg

200 g ölandsvete (Jag maler detta själv och har du inte den möjligheten ersätt med ett vetemjöl med fullkorn)

200 g vetemjöl special

20 g rapsolja

1/2 msk salt

1 dl lingon

Gör så här:

Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).

Bortgöring

Blanda fördeg tillsammans med alla ingredienser (2/3 av mjölet) i en hushållsassistent.

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Knåda i maskinen ca 10 min på låg hastighet.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.

Vik degen ca tre gånger under jäsningen.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till en limpa.

Lägg brödet i en jäskorg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.

Sätt ugnen på 250-270 grader.

Stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen.

Sänk temperaturen när brödet fått färg.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Perfekt att ge bort som julgåva insvept i en fin kökshandduk!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…