Surdegsbröd

Surdegsbullar med äpple och valnötter

Äpple kan man använda till det mesta så även i bröd, i detta fall surdegsbröd. Jag har precis gjort äppelmos och fick då en massa skal över, dessa mixade jag och hade i brödet men rivet äpple går också bra. Här kommer ett recept på saftiga och smakrika surdegsbullar med äpple och valnötter.

Bra att veta innan du börjar:

Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa. Det är omöjligt att säga innan hur lång tid det tar. Det har att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har men flera andra faktorer kan också påverka. .

Jag bakar oftast på mjöl som jag själv malt och olika mjöler tar upp olika mycket vatten. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen. Här behöver du känna dig fram.

Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är att se till att ha en bubblig fin surdeg samt att vika brödet under jäsningen

 

Recept för 24 st bullar eller två bröd
Fördeg

90 g surdeg

125 g (1,25 dl) vatten

100 g kuraskakli

25 g vetemjöl special

3 dl rivet äpple

Slutdeg

500 g vatten

1100 g vetemjöl special

1 msk salt

1 dl valnötter

Blanda alla ingredienserna till fördegen i en bunke och låt stå ca 12 timmar.

Häll i fördegen i assistenten (eller knåda för hand) och tillsätt de övriga ingredienserna, låt gå 10 minuter. Degen ska vara lös men inte rinnande.

Låt jäsa 4 timmar i bunken.

Håll ut degen på ett bakbord. Vik in alla fyra kanterna mot mitten, en i taget och tryck till. Forma sedan bröd eller bullar av degen.

Låt jäsa 4 timmar, gärna i jäskorg eller i en bunke med bakhanduk. Att jäsa en deg som är lös direkt på plåten gör att brödet flyter ut väldigt mycket. Glöm inte att mjöla ordentligt i korgen eller i handduken så att degen inte fastnar.

Sätt på ugnen på 270 grader ett tag innan gräddning så att den hinner bli ordentligt varm.

Grädda på högsta värme i 10 minuter. Sänk sedan till 225 grader och grädda tills brödet uppnått 98 grader. (För ett bröd ca 50 minuter och bullar 20 minuter.)

Ät tillsammans med en god, lagrad ost och ett glas vin.

Du kanske också gillar…