pralin - punch
Praliner

Pralin – punch

pralin

Att ge bort en pralin med punsch till någon man tycker om, det är kärlek. I botten hittar du ett lager strössel och tankarna för till den traditionella punschpralinen. Pralin – punch

200 g mörk choklad

Fyllning

120 g ljus choklad

60 g grädde

Punsch eller arrak efter smak

strössel

Så här gör du pralin – punch.

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt, gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Använder du en pralinform i hårdplast krävs temperering för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen  får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Här får du hjälp: Temperera Choklad

Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.

Så här gör du:

Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster.

Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.

Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Först hackar du chokladen i små bitar och lägg den sedan i en skål. Koka därefter upp grädden och häll den över chokladen. Nu tillsätter du punschen och rör i hop ganaschen.

(När det är dax att fylla pralinen så lämnar du lite utrymme för strösslet innan du lockar pralinen.)

Låt fyllningen stelna till under några timmar innan du gör locket på pralinerna.

Smält resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Vänd formen upp och ner. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.

Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett Instagramkonto som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!

Temperera Choklad

Du kanske också gillar…