Godis, Grundrecept

Temperera Choklad

Jag trodde aldrig att jag skulle få till det här med temperering. Men så plötsligt så satt det. Jag ska här berätta mina tips.

Bra att veta innan du börjar: Ha allt framme och förberett så du inte behöver springa och leta efter saker i köket under tiden. Du behöver ha fullt fokus på termometern. Alla de gånger jag misslyckats har jag fått chokladen för varm. Det går att temperera både på spisen och micron och jag lyckas alltid bäst med micron.

Här kommer en beskrivning på temperering av mörk choklad. Med vit och ljus choklad är processen den samma men andra temperaturer. Dessa hittar du längst ner i receptet.

Förberedelse:

Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål.

Se till att ha en sked att röra med och ha en termometer framme.

1. Kör chokladen på full effekt i 30 sekunder och rör runt. Kör sedan 30 sekunder till.

2. Mät temperaturen på chokladen och kör i micron 5 sekunder. Uppdatera detta med tills chokladen nått den temperatur du vill ha. (48-50 grader för mörk choklad.) Frästas i av att köra chokladen längre än 5 sekunder i taget, den blir lätt för varm.

4. Häll ut chokladen på en stenskiva eller diskbänk. Använd en degskrapa och dra den i chokladen, fram och tillbaka tills chokladen svalnat till rätt temperatur. (27 grader för mörk choklad.)

5. Nu är det dags för sista uppvärmningen. Detta går snabbt så passa väl. Sätt tillbaka skålen i micron och värm 5 sekunder i taget tills chokladen ökat i temperatur. (För mörk choklad är det 31 grader.)

6. Nu är chokladen klar att användas.

Vit choklad: Värm upp till 40-42 grader. Kyl ner till 27 grader och avsluta med 29 grader.

Ljus choklad: Värm upp till 45 grader. Kyl ner till 28 grader och avsluta med 30 grader.

Lycka till!

Du kanske också gillar…