Godis, Kondisbitar

Mums-mums

Mumsiga mums-mums passar perfekt på ett barnkalas. Eller till en fika för vuxna. Alla älskar nämligen mums-mums! Förvara dem i frysen, de är godast att äta frysta.

Bra att veta innan du börjar: Till botten har jag använt vanliga smörgåsrån som jag tryckt ut med ett snapsglas. Det går även bra att använda mariekex, mördegskakor eller så kan du göra egna bottnar genom att skiva mandelmassa och baka i ugnen. Det är också en festlig idé att använda en muffins som botten. Då får du en mumsig cupcake!

Ca 24 små mums-mums

3 st äggvitor

2 dl socker

1 dl vatten

1/2 dl glykos

2 st gelantinblad

Ev kokosfett

Kokos, strössel eller nötter

Lägg gelantinbladen i vatten.

Blanda glykos, vatten och socker i en kastrull.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Se till att du inte får med någon äggula, då kan det vara svårt att få till det fasta skummet.

Koka glykos, vatten och socker till 117 grader.

Häll med tunn stråle ner sockerblandningen i äggvitan samtidigt som du vispar med full hastighet.

Fortsätt att vispa tills smeten är fast och glansig. Det ska bli toppar i marängen när du tar upp visparna.

Krama ur vattnet från gelantinet och lägg det i en skål som du värmer 10 sek i micron.

Lägg i en halv dl smet i gelantinet och rör så det blandas väl. Rör i en dl till och fortsätt att röra. Häll tillbaka allt i din bunke med smet och rör ihop.

Fyll en sprits med smet och använd en rund tyll (munstycke). Har du ingen sprits eller tyll kan du ta en plastpåse och klippa bort en liten bit av ena hörnet.

Sprits ut toppar på dina bottnar.

Ställ i frysen en timme.

Smält chokladen. Så här: temperera choklad. Tycker du att chokladen blir för tjock tillsätter du kokosfett till önskad konsistens.

Doppa mums-mumsen i chokladen, dekorera efter tycke och smak med kokos, strössel eller nötter. Låt stelna i kylskåp en liten stund innan servering.

Mumsa i dig!

Du kanske också gillar…