Praliner

Pralin – mjölkchoklad med hasselnötsbotten.

Att få med nötter i en pralin är oftast helt rätt. I denna pralin har jag hackat hasselnötter (eller… köpt färdighackade) och rostat dem försiktigt i en torr panna. Jag gjorde klart hela pralinen och där efter helt enkelt lade på nötterna och tryckte försiktigt ner dem i chokladen. Och då fick jag, Pralin – mjölkchoklad med hasselnötsbotten!

Så här gör du Pralin – mjölkchoklad med hasselnötsbotten.

Skal

200g mörk choklad

Fyllning

120g mjölk choklad

60g grädde

2 msk rostade, hackade hasselnötter

…….

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt, gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Använder du en pralinform i hårdplast krävs temperering för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen  får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt.

Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.

Så här gör du:

Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.

Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.

Hacka chokladen i en skål.

Värm upp grädden och häll den sedan över chokladen. Rör till den allt smält och mixa sedan med mixerstav.

Låt fyllningen svalna till under 30 grader innan du fyller skalen. Använd med fördel en spritspåse och spritsa i fyllningen i chokladskalen i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.

Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.

Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Jag köper oftas choklad och tillbehör på www.marron.se. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig. www.instagram.com/lisassmaskigabak Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.

Pralin med kakaoböna och brynt smörkräm

Du kanske också gillar…